joi, 17 februarie 2011

Si povestea despre jucarii continua...

Ursuletul de plus a fost creat la sfarsitul secolului al XIX-lea, autoarea fiind o anume Margarete Steiff; in Europa, devine insa la moda abia dupa ce inregistreaza primele succese in Statele Unite, sub denumirea Teddy Bear. "Lansarea" lui coincide cu aparitia creselor si gradinitelor. Sfarsitul secolului respectiv este recunoscut si drept varsta de aur a papusii: faimosii "bebelusi" cu cap de portelan sunt azi printre cele mai reusite piese de muzeu.

Intre 1930 si 1950, sunt la moda papusile din celuloid care "fac baie"; pentru baietei, se fabrica vaporase cu vele si vase de razboi din tabla. Sunt foarte cautate si masinutele cu pedale. La inceputul secolului XX, oferta e cu totul alta. Marile inventii sunt reproduse la scara mica, pentru cei mici: locomotiva cu aburi, cinematograful... Este epoca primelor colectii private de jucarii. Dar acestea vor deveni obiect de muzeu abia prin anii '60.
In momentul in care fabricatia de serie adopta definitiv materialul plastic, se schimba radical atat cifrele de productie, cat si valentele estetice ale obiectelor pentru copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu